Tanulási stratégiák II. — Nyelvtanulási alapok

I. Szerzői bevezető

Szülőként valószínű, többen tapasztalták már, hogy gyermekük 1-2. osztályban lelkesen áradozik az idegen nyelvi órákon tanultakról és büszke önmagára, mi mindent tud. Majd 3-4. osztályban előfordulhat némi változás: gyermekük lelkesedése alábbhagy, esetleg teher számára a szóanyag megtanulása vagy frusztrált, visszahúzódó lesz a szóbeli megnyilatkozások során.

Mi állhat mindezen változások hátterében? Nos, többek között az a tény, hogy a mondókákon túl, 3. osztályban elkezdődik a játékos nyelvtanulás komolyabbá, tudatosabbá válása. Hiszen az élőbeszédhez szükség van a megfelelő szókincsre, nyelvtani háttértudásra és ehhez már nem elegendőek a dalocskák, mondókák.

Tehát az idegen nyelvet is tanulni szükséges! Hogyan tegye ezt gyermekük, hogy ne legyen számára stresszes és megerőltető? Miben tudnak szülőként segíteni?

Íme néhány ötlet, természetesen a teljesség igénye nélkül.

II. Nyelvtanulási alapok gyermekeknek

  • Szavak megtanulásához, folyamatos gyakorlásához kiváló módszer a szókártyák használata.

Javaslom, saját magad készítsd el, hiszen közben elolvasod, leírod, lerajzolod vagyis máris tanulod a szavakat! Gondolj arra is, hogy ezt az eszközt valószínűleg többször fogod használni, tehát érdemes tartós minőségben elkészíteni (pl: laminálva)!

  • Érdemes kifejezéseket, komplett mondatrészeket is megtanulni, mivel a folyamatos mondatalkotáshoz nem egyszerűen a „csupasz” szavakat fogod egymás mellé tenni. Gyakorlásuk a nyelvtani nehézségeket is segít kiküszöbölni.

Javaslom ezeket szintén kártyákra feljegyezni! Jó ötlet, ha olyan méretűre készíted kártyáidat, hogy elférjenek pl: a táskádban, tolltartódban, így bárhol és bármikor előveheted, átlapozhatod (akár villamoson ülve)!

  • Előfordulhatnak olyan szavak, kifejezések, melyek kifognak rajtad és nehezebben megy a memorizálásuk. Ezeket érdemes megjelölni (pl: egy csillaggal) és az így jelölt kártyákat többször elővenni, megnézni, átismételni!
  • Minden nyelvnek megvan a maga szórendje és ami az anyanyelvi (jelen esetben a magyar) szórendtől eltérő, azt az agyad kicsit nehezebben fogadja el. Annak érdekében, hogy agyad könnyebben elfogadja az idegen nyelvi gondolkodást, szórendet, nyelvtani felépítést, javaslom a tükörfordítások magtanulását!
  • Az idő múltával rendelkezel majd akkora szókinccsel, hogy nem csupán a sablonos mondatokat leszel képes elmondani, hanem te magad is alkotsz mondatokat. Ekkor érdemes idegen nyelvi hanganyagokat használni, hogy az élőbeszédet minél jobban szokja füled (pl:video, rajzfilm…). Ezeket rendszerezheted tartalmuk szerint, igazíthatod a tananyaghoz vagy érdeklődési körödhöz!
  • Ha a családtagok között akad olyan személy, aki beszéli az általad tanult nyelvet, akkor ne habozz kihasználni a vele való beszélgetés lehetőségét! Talán még érdekes, újszerű és vicces is lehet a helyzet.
  • Előfordulhat, hogy a hozzád intézett kérdésben, szövegben hallasz olyan szót, amit még nem hallottál vagy nem tanultál. Fontos, ne pánikolj! A szövegkörnyezetből, a beszélő mondanivalójából sokszor ki tudod következtetni a szó jelentését. Ha mégsem, akkor a beszélő körül fogja írni, megmagyarázza számodra.
  • Bizonyára tapasztaltad már, hogy a lassú, akadozó beszédet nehezen érted meg és türelmetlenül várod a mondat végét. Ellenben a gördülékeny mondatalkotás megkönnyíti a beszélgetést is. Javaslom, hogy a mondandódat hebegés-habogás helyett, először fejben fogalmazd meg, majd ezután mond ki hangosan a lehető leggördülékenyebben!
  • Vannak olyan nyelvek, melyeknél a szavak helyesírása merőben eltér a kiejtéstől. Ilyen esetekben a helyesírást is érdemes gyakorolni egy-egy szó többszöri leírásával! Erre használhatsz egy külön gyakorló füzetet odahaza. Az ötlet nagyon egyhangúnak, unalmasnak tűnik, ám hidd el, megéri!
  • Egy adott témához ne akarj minden szót rövid időn belül megtanulni! Túl megterhelő az agyad számára és „tiltakozni” fog. Inkább kevesebbet tanulj meg egyszerre, ám azt tanuld meg okosan, választékosan használni! Nyelvtanulás közben is érezd jól magad, ne görcsölj rá!

Remélem, hasznos lesz számodra ez a néhány ötlet és megkönnyíti a nyelvtanulást! Próbáld ki és légy kitartó!

Suga Csilla tanító