Tanulási stratégiák I. — Tanulási környezet

I. Szerzői bevezető

Minden bizonnyal többen tapasztalták már, hogy a gyermekek számára sokszor nehézséget okoz a megfelelő tanulási folyamat elsajátítása, alkalmazása. A tanító nénik és a szülők mindenre kiterjedő segítségnyújtása után, 3. osztály környékén nehezen állnak át az önálló feladatmegoldásra és a tananyagok szóbeli elsajátítására.

Cikksorozatunkban e témakörben szeretnénk segítő ötletekkel szolgálni leginkább a 3., 4., és 5. osztályos tanulóknak, valamint szüleik számára. A gyerekek részére főképp abban, hogyan képesek minél jobban megismerni saját magukat és képességeik fejlesztésével hogyan tudnak újabb módszereket elsajátítani, alkalmazni. A szülők részére pedig abban, hogyan tudják odahaza megtámogatni gyermekeik tanulási tevékenységét úgy, hogy az stresszmentes legyen mindenki számára.

Egyúttal lehetőséget szeretnénk biztosítani mindenkinek, hogy kérdéseivel, problémafelvetéseivel megkereshessen bennünket. Iskolánk 2. emeletén, a 200-as terem ajtajára kitett óriás borítékba bárki bedobhatja egy papírra felírt kérdését, természetesen névtelenül. Szülők is nyugodtan kérdezhetnek! Biztosra vesszük, hogy gyermekeik bedobják az Önök – akár lezárt – papirosait is. A kérdésekre sorozatunk következő számában mindig igyekszünk válaszolni vagy ötlettel szolgálni a megoldáshoz.

Célunk a segítségnyújtás minden fél számára.

II. Az alapok gyermekeknek

  • Korántsem mindegy, milyen állapotban látsz hozzá a tanuláshoz. Akkor igazán hatékony, ha ellazult, nyugodt állapotban van az idegrendszered, tehát testileg és lelkileg is pihent vagy.

Tanulás megkezdése előtt javasoljuk lazító, stresszoldó gyakorlatok végzését (pl: torna, légzőgyakorlat, meditációs gyakorlatok stb.)!

  • A pozitív gondolkodás és a belső motiváció elengedhetetlen. Bízz önmagadban, hogy képes vagy megoldani feladatokat, elérni céljaid és érdeklődéssel tekints a tananyagra! Keress olyan pontokat, kapaszkodókat, amelyek felkelthetik érdeklődésedet a megtanulandó anyaggal kapcsolatban! Ha sopánkodsz, nyűgösködsz és halogatod a munkát, az nem segít.

Gondolj arra, ha ügyesen, kellő energiabefektetéssel elvégzed a feladatokat, akkor annál hamarabb hódolhatsz kedvenc időtöltésednek, hobbidnak!

  • Fontos, hogy a helyiséget kiszellőztesd! Ám a hőmérséklet ne legyen se túl meleg, se túl hideg! Ügyelj a megfelelő világításra is! Asztalod, széked legyen úgy elhelyezve, hogy az írást végző kezeddel ne árnyékolj magadnak. Legjobb a természetes fény, de ha ez kivitelezhetetlen, akkor jól jön egy asztali lámpa is. Kényelmes külső körülmények legyenek biztosítva!
  • Készíts elő mindent, ami a tanuláshoz, jegyzeteléshez szükséges, hogy ne kelljen munkádat keresgéléssel félbeszakítanod. Minden egyéb zavaró tényezőt pakolj el ill. iktass ki a környezetedből (telefon, TV, rádió, magazin stb.), hogy semmi ne zavarja meg koncentrálásodat!

Az elmélyült tanuláshoz csendre van szükség. Gondoskodj róla, hogy senki se zavarjon meg a munkában! Ha odahaza tanulsz, akár ki is tehetsz az ajtódra egy „Ne zavarj!” táblát.

Halk, kellemes zenét csak akkor ajánlunk, ha kifejezetten megnyugtató hatással van rád vagy egyhangú, monoton munkát végzel (pl: rajz, ábra készítése).

  • Mivel délelőtt óráid vannak, így a délutáni időszak a legmegfelelőbb a tanuláshoz. Ráadásul érdemes olyan időpontot választani, amikor nincs tele a hasad, ám nem is korog az éhségtől.

Javasoljuk az ebéd utáni szabadidő és az uzsonna közötti időintervallumot! (14:30-16:00)

Hétvégén, odahaza érdemes kitapasztalnod, mikor vagy szellemileg a legfittebb és igyekezz rendszeresen azokra a napszakokra időzíteni önálló tanulásod!

  • Tanulás közben természetesen meg is szomjazhatsz, így érdemes az asztalodra készíteni némi italt. Javasoljuk a sima vizet, limonádét vagy teát.
  • Érdemes figyelni önmagad, hogy van-e olyan tárgy, amit csak segítséggel tudsz megtanulni, a többit pedig önállóan. Ebben az esetben jó ötlet lehet egy tanulópár vagy tanulócsoport támogatását igénybe venni. Ha esetleg mindent egyedül szeretsz megtanulni, akkor csak ellenőrzéshez szükséges segítséget kérned.
  • Figyeld meg azt is tanulás közben, hogyan könnyebb pl: a szóbeliket megtanulnod! Ülve, nyugodt körülmények között vagy esetleg sétálgatva, valamilyen mozgással kísérve? Ez utóbbi esetben megkérheted tanítódat, hogy legyen segítségedre ennek megoldásában, odahaza pedig a szobádban nyugodtan sétálhatsz pl: verstanulás közben.

Ez a néhány hasznos tanács remélhetőleg segít elindulni az önálló tanulás nem is annyira rögös útján!

Bízz önmagadban, légy kitartó és következetes!

Pirisi Anna és Suga Csilla tanítók