Bob Marley, a legendás reggae énekes

Írásom apropóját az adja, hogy az énekes idén májusban halt meg 40 éve. Bob Marley 1945 február 6-án született, és 1981 május 11-én halt meg. Rövid 36 éve alatt 8 gyermeke született, akik közül öten zenélnek a mai napig. Neve eredetileg Robert Nesta Marley volt, nemcsak mint énekes, de gitáros, dalszerző és emberi jogi aktivistaként is ismert volt.

Már gyermekkorában meg kellett tapasztalnia a szegénységet, apja elvesztését nagyon korán 10 évesen. Gyermekkorában nemcsak a félvér mivolta, hanem alacsony termete miatt is csúfolták, de ő hamar megtanulta megvédeni magát, valamint a zene jelentett számára vigaszt. Beceneve: Tuff Gong volt, ami kemény hangot jelent.

1963-ban alapította első zenekarát, ami végül a „The Wailers” nevet kapta. 1966-ban megnősült, feleségül vette Rita Anderson-t. Rita a reggae zene világában Rita Marley néven vált ismertté, mint énekesnő. A Wailers 1974-ben feloszlott, tagjai saját karriert kezdtek. A Wailers egyik tagja nem régibben halt meg Bunny Wailer 2021 március 2.-án.

1976-ban egy lövöldözés következtében majdnem életét vesztette. Ekkor elköltözött Jamaikáról, ahová csak évekkel később tért vissza. Ezekben az években járt először Afrikában, ahol később koncertezett is. Afrikai gyökereinek felfedezése nagy hatással volt rá.

Bob Marley pályája sajnos nagyon fiatalon ért véget 1981. május 11. napján, 36 éves korában,
tüdőrák következtében, az Egyesült Államokban, Miamiban. Utolsó koncertjét 1980
szeptember 23.-án adta, ekkor már súlyos beteg volt. A koncert emlékét felvétel őrzi.

Bob Marley nem csupán zenész volt hanem emberi jogi aktivista is, elítélte az emberek közötti megkülönböztetést: „Nincsenek előítéleteim magammal szemben. Apám fehér volt, anyám fekete. Néhányan félvérnek, vagy valami ilyesminek hívnak. Én nem állok senki oldalára. Nem állok sem a fekete, sem a fehér ember oldalára. Én Isten oldalára állok, aki megalkotott engem, és aki miatt fekete és fehér vagyok.

A kedvenc Bob Marley számaim: