Szerkesztés előtt

Üdv a Gárdonyi-Sokkos szerkesztők közt! Kérlek olvasd át ezt a cikket részletesen, mielőtt nekilátsz a cikkek írásának! Ha még nem vagy szerkesztő, tekintsd meg ezt a cikket.

Miről írhatok cikket?

Az újság leginkább cikkeknek, fogalmazásoknak ad helyet. Cikkek alatt gondolj egy ajánlóra a kedvenc videojátékodról, egy interjúra valamelyik tanároddal, egy természeti érdekességre. Órákra készített fogalmazásaidat vagy előadásaidait is leadhatod az újságon kerresztül, vagy publikálhatod őket ide.

A téma nincs megszabva, sok minden közül választhatsz, a lényeg hogy írni tudjál róla. Ez lehet hobbival, tanulmányokkal, a suli életével kapcsolatos. Vannak már az oldalon kijelölt témák, amelyek közül választhatsz, de ettől független eltérhetsz tőlük, vagy beadhatsz ötleteket újakra.

Arra figyelj, hogy a kiválasztott témádról legalább 4-5 érdekes, értelmes, nem rizsa bekezdést tudj írni; illetve arra gondolj, hogy az oldalt szülők és tanárok is rendszeresen nézik, iskolai színekben felvállalható témát válassz.

Szerkesztői felület

Ha bejelentkeztél szerkesztőként, a felső címsávban meg fogod találni a szerkesztői felülethez vezető gombot. Itt a bal oldalon tekintheted meg az összes cikket, és kezdhetsz újat. Ha már publikáltál párat, majd itt fogod tudni törölni és szerkeszteni is őket.

A szerkesztői felület mobilról is elérhető, de sokkal nehezebb és lassabb is így. Én mindenképp egy laptop, tablet vagy asztali gép használatát ajánlom.

A cikk strukturálása

A cikk tartalma mellett a másik legfontosabb tényező, hogy az hogyan van bemutatva. Az oldal szerkesztői felülete különböző ‘blokkok’ formájában formázások nagy kínálatát nyújtja. Erősen javasolom, hogy olvasd végig a legfőbb blokkokról szóló vázlatszerű cikket, amiben részletezve van hogy mikor, melyiket, milyen beállításokkal használd.

Egy jó cikk nem túl hosszú bekezdésekből áll, ahol lehetőség van rá, alcímekkel, listákkal, táblázatokkal, kód blokkokkal, képekkel van érdekesebbé, olvashatóbbá téve. A cikked rendes strukturálásával a szerkesztőség munkáját is megkönnyíted. Cikkbe semmiképp se illesz alacsony felbontású, bemozdult, nagyon letömörített vagy amatőr fotókat, grafikákat.

Meta

A cikk tetszés szerinti megjelenéséhez fontos a beállításokkal is tisztába lenni. Publikálás előtt adj a cikkednek kategóriát, hogy könnyebben megtalálható legyen, írj belőle kivonatot, hogy legyen egy ismertetője a címlapon, ha van releváns képed, állítsd be kiemelt képnek, hogy kitűnjön a többi cikk közül.

Extraként letilthatod a kommenteket vagy hozzáadhatsz másodlagos kategóriát is. Több kategóriánál mindig a legelsőnek kiválasztott fog megjelenni fő kategóriának; ha a cikked egy alkategóriában van, nem kell kiválasztani a főkategóriát is, automatán benne lesz. (Pl. ne jelöld be a ‘Hobbi’ főkategóriát, ha a cikked – a hobbi alá tartozó -‘Videojátákok’ alkategóriában van)

ha komolyan gondolod a testreszabást, pár extra beállítást tud nyújtani egy szerkesztő, illetve kapcsolatba léphetsz egy adminnal igazán extra tervek véghezviteléhez.

Publikáció

Ha elkészültél a cikkeddel, megtekintheted hogy fog kinézni ha rányomsz a „preview” gomb alatt a „preview in new tab” opcióra. Ha boldog vagy vele, áttekintésre küldheted el. Ilyenkor nem fog azonnal megjelenni a cikked a főoldalon, egy szerkesztőnek kell majd átnéznie. Ha ezt a folyamatot fel akarod gyorsítani, felkereshetsz egy tanárt aki ezt neked gyorsan el tudja intézni.


Amennyiben még kérdéseid maradtak, megtekintheted a ‘segítség és leírás‘ kategóriában lévő cikkeket is.