Ónix fekete

Szövegszerkesztő dokumentáció

A szövegszerkesztő beállításai 3 részre tagolódnak, melyeket ez a cikk sorrendben mutat be. A felső sávra, a jobb, és az alsó beállítások panelre.

Felső sáv

Ezen a sávon találhatóak a cikk szintű eszközök. Ez a sáv nem elrejthető, és mindig ugyanaz jelenik meg rajta. Balról jobbra vannak felsorolva a gombok.

Blokk menü

A menü elérhető kettő blokk közé egerezéssel, illetve egy üres paragrafus jobb oldalán is. Fentről lenyitva mindig a jelenleg kiválasztott blokk alá fogja beszúrni. A blokkot át tudod mozgatni kattintás után megjelenő kontextus menüben lévő fel és le nyilakkal. Az egyes blokkokról többet itt olvashatsz.

Eszköz menü

Ennek a menünek akkor fogod hasznát venni, ha gyorsan törölni akarsz elemeket, vagy átrendezni a cikked. A kiválasztás eszközzel kiválaszthatsz blokkokat anélkül, hogy a szerkesztőbe ugranál. Különösen hasznos ha belegabalyodsz a táblázat vagy oszlop nézetbe

Undo/Redo

A bal nyíllal visszacsinálhatod akcióid ha valamit elrontottál, illetve a jobra nyíllal visszacsinálhatod a visszacsinálást. Gyorsbillentyűik a Ctrl+Z és Ctrl+Shift+Z

Tartalom felépítés

Ez a menü csak egy gyors eszköz arra, hogy megtekinthesd a bekezdések, szavak, karakterek számát, illetve hogy áttekinthesd a bekezdéseid struktúráját. Ha valahol rossz sorrendben következnek a cím méretek, sárgával lesz megjelölve.

Blokk navigáció

Itt egymás után felsorolva megtekintheted az összes blokkot, illetve gyors ugorhatsz valamelyikhez kattintással

Előnézet

Az előnézet menüvel megnézheted, hogy hogyan fog kinézni a cikked különböző méretű eszközökön, illetve a Preview in new tab gombbal megnézheted, hogy az olvasóknak hogyan fog véglegesen megjelenni a cikked.

Vázlat mentése / Váltás vázlatra

Ezzel a gombbal lementheted a cikkedet anélkül hogy elküldd ellenőrzésre, hogy majd máskor folytasd. Ilyenkor a cikkek menüben fogod megtalálni ha folytatni akarod, egy (vázlat) lesz a neve mellé írva. Egy már publikált cikket szerkesztőként vissza lehet vonni vázlattá ezzel a gombbal. Ilyenkor eltűnik a cikk minden kategória/szerzői, stb oldalról, mintha soha nem lett volna közzétéve.

Közzététel / Elküldés átnézésre / Frissítés

Közzététel – diákként: ezzel küldheted a cikked áttekintésre. Ilyenkor egy megerősítési menü ugrik fel, itt szokott pár tipp lenni, de általában nem sok hasznos információ, ha kicsekkolod a dobozt a menü alján, többet nem fog zavarni.

Közzététel – szerkesztőként: ezzel a gombbal fogadhatod el egy diák cikkjét, illetve publikálhatod sajátodat. A megerősítési menün pár hasznos eszközzel lehet például időzíteni a cikk megjelenését.

Elküldés átnézésre: Ennek a gombnak a szövegezése kicsit félrevezető, ez akkor jelenik meg ha már elküldtél egy verziót átnézésre. Ilyenkor ezzel elküldhetsz egy frissebb verziót.

Frissítés: Ez a gomb szerkesztőként jelenik meg, ha márpublikálva lett a cikk. A gomb azt csinálja amire gondolnánk: frissíti a cikket a jelenlegi verzióra.

Beállítások panel nyitó/csukó gomb

Ezzel a gombbal el lehet rejteni, majd újra megjeleníteni a jobb oldali beállítások panelt.

További eszközök és lehetőségek

Ez a menü alatt személyre szabhatod a szerkesztőt, használhatsz pár gyorseszközt, illetve megtekintheted a gyorsbillentyűket és az útmutatót újra. A beállítások alatt mind vannak egyesével leírások. Cikk szerkesztésre a kód szerkesztő erősen ellenzett, de ha akarsz egy kis HTML-t tanulni, érdekességből megnézheted, hogy hogyan néz ki a cikked kódban.

A menü alján a beállítások alatt még találsz további opciókat, például elrejtheted az alsó tagozatos szerző menüt, vagy letilthatod a publikálás előtti megerősítési menüt.

Jobboldali beállítások panel

Ezen a panelen a cikk és a jelenleg kiválasztott blokk beállításai elérhetőek. A blokkok beállításai a blokkok cikkben vannak részletezve. Egyes menüpontok, mint a címkék és a kiemelt kép csak szerkesztőknek elérhetőek.

Állapot és láthatóság

Lejelszavazhatod, vagy csak szerkesztőknek láthatóvá tehetsz egy cikket, időzítheted a cikk megjelenését, törölheted a cikket, átállíthatod, hogy kinek a neve alatt jelenjen meg a cikk, a Rögzítés a blog tetejéhez opcióval az oldal tetején fog mindig megjelenni a cikk, a függőben lévő doboz bepipálásával pedig ellenőrzésre várakozónak állíthatod a cikket.

A bejegyzés formátum opcióval megadhatod, hogy a címlapon hogyan jelenjen meg a cikk cím, és kiemelt képe. A link módban az oldalon szereplő első link fog nagyban megjelenni oldalt. Különböző bejegyzési formátumok szemléltetése

Közvetlen hivatkozás

Amint közzé lesz téve a cikk, ezen a linken lehet majd megtekinteni. Ne felejtsd el, hogy a kategóriák változtatásával ez a link változhat.

Kategóriák

Itt ki lehet választani egy vagy több kategóriát, ami alatt meg fog jelenni a cikk. A kategória benne lesz a cikk linkjében, a címlapon a cikk felett meg fog jelenni, illetve a kiválasztott kategóriák oldalán meg fog jelenni a cikk. Kettőnél több kategória használata nem ajánlott. Ha nem kategorizálod be a cikked, az egyéb kategória alatt fog megjelenni.

Címkék

A „Címlap” címke hozzáadásával lehet egy cikket a címlap tetején nagyban megjeleníteni. Egyszerre öt cikket érdemes nagyba kirakni, és ajánlott mindegyikhez beállítani kiemelt képet. A nagyban megjelenő cikkek lejjebb nem fognak megjelenni kisebben.

Kiemelt kép

Ha ide be lesz állítva egy kép, az meg fog jelenni nagyban a cikk tetején, a címlapon a cikk mellett, illetve ha a címlapra nagyba ki van rakva, akkor a nagy tábla mögött. A kiemelt kép elhelyezését lehet állítani a bejegyzés formátum alatt.

Kivonat

A címlapon minden cikk alatt megejelnik egy kis rövid kivonat a cikkből. Ez alapbeállításként a cikk első pár mondata, de a kivonat átírásával ezt meg lehet változtatni.

Beszélgetés

A hozzászólásokat itt le lehet tiltani. Alapbeállításból a hozzászólások engedélyezve vannak.

Alsó tagozatos szerző / Alsó beállítások panel

Mivel a rendszer úgy van felépítve, hogy csak felsősöknek lehessen saját fiókjuk, az alsósoknak valaki más (egy tanár) fiókjáról kell hogy írjanak. Alapesetben annak a neve jelenne meg szerzőként, akinek a fiókjával van írva a cikk, de ezzel a mezővel ezt felül lehet írni.

Egy hátránya van csak ennek a módszernek, hogy alsósok neve nem kattintható cikkek alatt, azaz nem tudod megnézni egy alsó tagozatos cikkjét.

Ez a panel eltüntethető / újra megjeleníthető a További eszközök és lehetőségek (Három pont jobb felső sarok) > Beállítások > Haladó panelek > Alsó tagozatos szerző dobozzal.