Tanulási stratégiák V.

Hogyan tanuljunk környezetismeretet?

Felnőtteknek!

Folytatván tavaly elindított cikksorozatunkat, további tippeket szeretnénk megosztani önökkel és gyermekeikkel, melyek reményeink szerint segíteni fogják őket a hatékony tanulás nem mindig egyszerű útján.

Sok tanuló szenved a szóbeli tananyagok megtanulása miatt. Elolvassák többször az ismeretanyagot, majd megpróbálják felmondani. Amikor ez nem megy sikeresen elsőre, akkor újraolvassák értelmezés, átgondolás nélkül és elkeserednek, hogy sok idő megy el a tanulással és mégsem sikerül memorizálni az anyagot. Előfordul, hogy dühbe, elkeseredésbe csap át a folyamat. Lehetséges, a hiba forrása csak annyi, hogy magolni próbálnak megértés, értelmező-elemző tanulás helyett vagy nem a megfelelő tanulási módszert használják. Önök pedig felteszik a kérdést: Mit tegyek még meg? Hogyan segítsek neki? Kihez forduljak? Hogyan oldjam meg?

Nos, íme egy apró segítség.

Gyerekeknek!

3.osztályban eljön a pillanat, amikor először szembesülsz azzal, hogy bizony a körihez már nem elegendő összekötni, színezni, kiegészíteni stb., hanem tanulni is szükséges. Ahogy mondani szoktad: a környezet egy tanulós tantárgy. De, hogyan lehet mégis praktikusan, hatékonyan megtanulni?

Íme néhány tipp.

  • A tankönyvi képek és a cím alapján gondold át, miről volt szó az órán!
  • Olvasd át a füzetedben, órán készített vázlatodat és értelmezd a rajzokat, lejegyzett mondatokat!
  • Egyszer olvasd át a TK-ben az egész tananyagot!
  • Bekezdésenként olvasd újra figyelmesen az információkat, nézd át a vastagon szedett kifejezéseket, alá is húzhatod a fontosnak ítélt tudnivalókat! Majd próbáld meg saját szavaiddal összefoglalni az olvasottakat, elmagyarázni az új fogalmakat!
  • Ha ilyen formában végeztél az összes bekezdéssel, érdemes a munkafüzeti feladatokat és képeket is átnézned! Közben gondold végig, kihagytál-e esetleg valamit az elmondás során, vagy másképp kellene egy kifejezést megfogalmaznod, esetleg nem teljesen érthető valami!
  • Ha szükségét érzed, olvasd át újra figyelmesen a tananyagot!
  • Próbálj válaszolni a TK kérdéseire!
  • Próbáld meg valakinek (pl: szüleidnek, nagyobb testvérnek) elmondani saját szavaiddal, miről olvastál! Közben nyugodtan nézz bele a vázlatodba, mutasd meg a rajzokat, magyarázz, elemezz és igyekezz használni az új kifejezéseket!
  • Hagyd, hogy kérdezzenek tőled! Légy te számukra a tanár!
  • Annak érdekében, hogy a tanultak hosszú távon is megmaradjanak a buksidban, hetente többször vedd elő a TK-et! Szánj rá pár percet, hogy átfusd az anyagot, átgondold és hangosan felmond a tanultakat!

Remélem, eme néhány ötlettel sikerül elindítani szóbeli tanulásod folyamatát és a későbbiek során már magad is ki tudod egészíteni egyéb praktikákkal.

Suga Csilla tanító